Aloes (Aloë),
rodzaj z rodziny liliowatych, ponad 200 gatunków gruboszowatych bylin
występujących w obszarach strefy subtropikalnej Afryki, Ameryki Północnej
i Środkowej. Jest sukulentem przystosowanym do wegetacji w warunkach
ograniczonej ilości wody.
Roślina w grubych
mięsistych liściach gromadzi wodę i różnorodne substancje organiczne
dzięki czemu niektóre gatunki posiadają właściwości lecznicze. W warunkach
naturalnych rośliny wytwarzają co roku kwiatostany o kwiatach żółtych, czerwonych
lub różowych. Liczne z gatunków uprawiane są jako rośliny ozdobne
i lecznicze. Wśród gatunków leczniczych szczególne znaczenie posiada aloes
zwyczajny (Aloe barbadensis Miller-Aloe vera), uprawiany
w południowych stanach Ameryki Północnej, w Ameryce Środkowej
i Australii, oraz uprawiany w Polsce aloes drzewiasty (Aloe
arborescens Mill.). Mniejsze znaczenie posiadają aloes uzbrojony (Aloe
ferox), oraz Aloe perryi Baker, Aloe africana Miller, Aloe
chinensis, Aloe spicata, Aloe socotrina, Aloe saponaria.
Aloes w starożytności
i w czasach późniejszych był używany do leczenia ran, wyrobu farb,
balsamowania zwłok, oraz głównie jako lek silnie przeczyszczający. Arabowie
przywozili aloes w formie stężonego soku, zwanego aloną. Wytwarzana ona
była z liści aloesu miażdżonych łącznie ze skórą i miała działanie
silnie przeczyszczające. Skutek ten powoduje aloina, żółta ciecz znajdująca się
w kanalikach skóry liści. Skóra aloesu zawiera również repelenty,
substancje odstraszające owady co było wykorzystywane w Indiach do
wytwarzania preparatów przeciw pchłom. W Afryce Pigmeje używali podczas
polowań soku aloesowego w celu neutralizacji zapachu potu.
Aloes zwyczajny (Aloe barbadensis
Miller-Aloe vera), obecnie najpowszechniejszy gatunek aloesu
uprawiany w celu uzyskania surowca do wytwarzania różnych produktów
leczniczych i kosmetycznych. Roślina posiada grube, mięsiste, mieczowate
liście, zebrane w postaci odziomkowo wyrastającej wiązki. Liście, brzegiem
kolczaste, osiągają wysokość do jednego metra, po przekrojeniu w poprzek
widoczny jest galaretowaty, zielonawy miąższ i sącząca się
z kanalików skóry żółta ciecz - aloina.
Zbioru liści dokonuje się po
trzech lub czterech latach wegetacji gdyż dopiero wtedy zawierają optymalną
ilość składników odżywczo-leczniczych. Ponieważ zawarte w miąższu
wartościowe składniki ulegają utlenieniu, stosuje się technologię stabilizacji
świeżego miąższu po odrzuceniu skóry z zawartą w niej aloiną.
Utrwalony, za pomocą substancji antyutleniających miąższ, znajduje bezpośrednie
zastosowanie lub jest surowcem do produkcji preparatów odżywczych-leczniczych
i kosmetyków.
W miąższu aloesowym znajduje
się dziewięć z dziesięciu niezbędnych człowiekowi aminokwasów egzogennych,
(oprócz tryptofanu). Poza tym, zawiera on niewielkie ilości witamin: 0,7-1,5
mikrograma witaminy A, 0,6-4 miligrama witaminy C, 0,003-0,004 miligrama
witaminy B1, 0,001-0,002 witaminy B2, 0,04 miligrama witaminy B3 (PP) oraz
śladowe ilości witaminy B12. Aloes zawiera również szereg biopierwiastków jak:
potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarkę i żelazo oraz śladowe
ilości krzemu, manganu, niklu, boru, glinu, litu, chromu, miedzi, molibdenu
i baru. Ważnym składnikiem miąższu aloesowego są enzymy oraz jedno, dwu
i wielocukry lub ich pochodne, np. glukoproteiny, posiadające zdolność
wiązania się z białkami błon komórkowych i osocza. Mogą one spełniać
różne funkcje w procesach metabolicznych i obronnych organizmu.
Prawdopodobnie ta wielość
składników decyduje o synergistycznym oddziaływaniu miąższu aloesowego,
jego właściwościom odżywczym na poziomie komórkowym, poprawy wchłaniania
składników odżywczych w przewodzie pokarmowym, aktywizacji przemian
energetycznych, neutralizacji substancji toksycznych a zwłaszcza
blokowanie wchłaniania szkodliwych metali ciężkich. Wykazuje on działanie
bakteriobójcze, wirusobójcze, i grzybobójcze. Aktywizuje on również, układ
odpornościowy i pomaga w utrzymaniu prawidłowej homeostazy; równowagi
kwasowo-zasadowej, prawidłowego poziomu cukru w krwi i ma wpływ na
obniżenie ilości cholesterolu oraz zachowanie właściwych proporcji pomiędzy
cholesterolem HDL i LDL.
Aloes znajduje zastosowanie
w różnych kosmetykach dzięki zdolności przenikania w głąb skóry
i regeneracji jej komórek. Dotyczy to kosmetyków wyprodukowanych przez
renomowane firmy, które stosują w swoich wyrobach czysty miąższ aloesowy
(bez aloiny), w ilości optymalnej a nie reklamowej ilości śladowej.
Aloes drzewiasty (Aloe arborescens Mill.),
jen z gatunków aloesu, osiąga w warunkach naturalnych wysokość do
5 metrów. Jest on uprawiany w Polsce, w warunkach domowych w doniczkach
lub w szklarniach gdzie dorasta do wysokości kilkudziesięciu centymetrów.
Wytwarza drewniejącą łodygę, wydłużone, mięsiste, szarozielone liście
o kolczastych brzegach, obejmujące pochwiasto łodygę. Najwięcej składników
leczniczych zawierają liście po dwóch, trzech latach wegetacji. Miąższ aloesu
drzewiastego posiada podobne składniki i właściwości jak aloesu
zwyczajnego. Stosunkowo niewielkie liście dostarczają dużo mniej miąższu niż
liście aloesu zwyczajnego i dlatego uprawa przemysłowa tego gatunku jest
mniej opłacalna. W Polsce uprawę taką prowadzi Herbapol w Zakładach
Zielarskich w Klęce uzyskując zbiory około 10 ton rocznie. Z miąższu
aloesu uzyskuje się, między innymi, biostyminę, lek stymulujący układ
odpornościowy.