Antyoksydanty pokarmowe,
Zachowanie dobrego zdrowia
wymaga równowagi pomiędzy działającymi w organizmie substancjami
utleniającymi a przeciwutleniaczami. Jeżeli jest ona zakłócona i istnieje nadmiar substancji
utleniających to własne funkcje obronne organizmu są niewystarczające.
W sprawnie działających komórkach i tkankach wytwarzane są enzymy
(m.in. katalaza, peroksydaza glutationowa, dysmutaza ponadtlenkowa) wchodzące
w reakcje z wolnymi rodnikami.
Do syntezy tych związków
niezbędny jest selen, pierwiastek dostarczany do organizmu z żywnością.
Substancją antyutleniającą jest również wytwarzany w organizmie,
rozpuszczalny w wodzie, ubichinon czyli koenzym Q10, chroniący szczególnie
naczynia krwionośne i serce. Inną grupę antyoksydantów stanowią
substancje, które dostarczane są do organizmu wraz z pokarmem. Należą do
nich: witamina C, karotenoidy, tokeferole lub zawiązki polifenolowe.
W wyniku ich reakcji z wolnymi rodnikami powstają mało aktywne formy
rodnikowe. Tokeferole (witamina E) i beta-karoten, jako związki
rozpuszczalne w tłuszczach, ochraniają przed utlenieniem lipidy tworzące
struktury komórkowe jak również lipidy w cząsteczkach lipoprotein znajdujących
się w osoczu krwi. Witamina C, rozpuszczalna w wodzie spełnia funkcję
obronną we wszystkich płynach ustrojowych (organizm człowieka składa się
w około 65% z wody).
Dotychczasowe dobowe normy
zapotrzebowania na witaminę C, E i beta-karoten nie brały po uwagę
ich funkcji antyoksydacyjnych a jedynie funkcje metaboliczne. Obecnie
zaleca się stosowanie większych dawek tych witamin zwłaszcza nietrwałej
witaminy C, szczególnie dla osób narażonych na działanie dużej ilości wolnych
rodników jak, palacze, osoby pracujące w szkodliwych warunkach lub osoby
w czasie różnych infekcji. Badania porównujące ilość zgonów z powodu
chorób nowotworowych i zawałów mięśnia sercowego z dietą tych osób
wykazały wyraźnie, zwiększoną ilość zgonów w populacjach odżywiających się
żywnością wysoce przetworzoną z małą ilością warzyw i owoców.
Stwierdzono również, że suplementy żywności zawierające syntetyczne witaminy
nie mają tak skutecznego działania jak substancje naturalne zawarte
w warzywach, owocach i ziołach. Wynika to z faktu że
w roślinach występują również inne substancje czynne jak na przykład:
związki siarki w czosnku i cebuli, związki polifenolowe, kwasy oraz
estry, w owocach cytrusowych i roślinach strączkowych. Bardzo
aktywnymi antyutleniaczami są flawonoidy należące do związków polifenolowych.
Herbata zawiera katechiny, owoce cytrusowe zawierają kilkadziesiąt takich
związków, czerwone winogrona zawierają antocjanidyny nadające barwę owocom.
W 100 gramach czerwonego wina
występuje około 55 miligramów taniny, 20 miligramów katechiny i 20
miligramów antocyjanidyny. Flawonoidy wiążą jony żelaza i zapobiegają
utlenieniu nienasyconych kwasów tłuszczowych. We Francji, w regionach
gdzie występuje duże spożycie czerwonego wina, zachorowalność na choroby
miażdżycowe jest o wiele mniejsza niż gdzie indziej mimo spożywania dużych
ilości tłuszczów (sery, mięsa).
Zachowanie prawidłowej równowagi
pomiędzy substancjami utleniającymi a antyoksydantami nie jest proste.
Nadmiar antyoksydantów może, paradoksalnie, wywoływać nasilenie procesów
utleniających. Warzywa i owoce zawierają oprócz pożytecznych substancji,
również wiele niekorzystnych - alergeny, antywitaminy, substancje blokujące
wchłanianie składników pokarmowych np. wapnia (związki fitynowe, kwas
szczawiowy, błonnik).