Białka,
Białka
są jednym z najważniejszych składników pokarmowych. Organizm człowieka
zawiera około 65% wody, 20% białek, 10% tłuszczów, 1% węglowodanów i 4%
składników mineralnych. Białka stanowią podstawowy materiał budulcowy
wszystkich tkanek organizmu i wchodzą w skład wielu związków
pełniących funkcje regulacyjne przemian metabolicznych oraz obronnych organizmu
(enzymy, hormony). Dodatkowo stanowią paliwo energetyczne. Jest ono jednak mało
ekonomiczne gdyż w procesie spalania białka wydziela się dużo energii
cieplnej a mało użytecznej energii mechanicznej. Brak białka powoduje
silne uczucie głodu. Niedobory białka zwalniają procesy przemiany materii aż do
jej ustania w krańcowych przypadkach. Białko podnosi poziom podstawowej
przemiany materii o 40% (tłuszcze 14%, węglowodany 6%). Ilość spożywanych
białek w diecie osobniczej i całych populacji decyduje o rozwoju
biologicznym. W krajach rozwiniętych gdzie spożycie białek jest wysokie,
średni wzrost ludności jest o wiele wyższy niż wzrost ludności krajów
o niskim spożyciu białek.
Białka
są związkami wielocząsteczkowymi, złożonymi z 22 aminokwasów połączonych
wiązaniami polipeptydowymi. Trawienie białka rozpoczyna się w żołądku,
w środowisku kwaśnym, pod wpływem enzymu pepsyny następuje jego rozpad do
polipeptydów. Następnie w dwunastnicy, w środowisku zasadowym, pod
wpływem enzymów wydzielanych przez trzustkę, trypsyny, chymotrypsyny
i pankreatopeptydazy a następnie wydzielanych przez ściany jelita
cienkiego peptydaz, następuje rozpad polipeptydów do peptydów
i aminokwasów wchłanianych przez nabłonek jelita cienkiego.
W organizmie białka są źródłem aminokwasów niezbędnych w procesach
syntezy własnych białek zużywanych do budowy nowych tkanek i odnowy białek
rozpadających się w procesach katabolizmu.
Ta
wymiana (obrót białek) jest szczególnie szybka wśród białek wchodzących
w skład enzymów, przeciwciał i związków regulacyjnych. W ciągu
doby w organizmie człowieka rozpadowi ulega do 500 gramów białek, lecz
większość aminokwasów powstałych z tego rozpadu zostaje ponownie
wykorzystanych w syntezie nowych białek. W ciągu doby wydaleniu ulega
tylko 20 - 30 gramów aminokwasów.
W
skład białek wchodzą 22 aminokwasy, w tym 13 endogennych, syntetyzowanych
przez organizm człowieka. Synteza argininy nie zaspokaja pełnego na nią
zapotrzebowania i dlatego powinna być dostarczona w pokarmach. Do wytworzenia
niektórych aminokwasów endogennych niezbędna jest obecność aminokwasów
egzogennych. Na przykład do wytworzenia cystyny niezbędna jest metionina,
a tyrozyny - fenyloalanina. Dlatego cystyna i tyrozyna są zaliczone
do aminokwasów warunkowo niezbędnych, które raczej powinny być dostarczane
w pokarmach. Ośmiu aminokwasów egzogennych organizm człowieka nie potrafi
syntetyzować i muszą one zostać dostarczone z pokarmem. Są to: izoleucyna,
leucyna, lizyna, metionina + (cystyna), fenyloalanina + (tyrozyna), treonina,
tryptofan i walina. Dziewiąty aminokwas - histydyna jest aminokwasem
częściowo egzogennym gdyż organizm człowieka dorosłego może go syntetyzować
w niewielkich ilościach.
Wartość
biologiczna spożywanych w pokarmach białek zależy od ilości zawartych
w nich aminokwasów i proporcji ilościowych pomiędzy nimi. Najbardziej
wartościowym dla człowieka białkiem jest białko jaja kurzego i białko
zawarte w mleku kobiecym. Jako wzorzec służący do porównywania wartości
białek przyjęto białko jaja kurzego. Aby wysoka wartość biologiczna białka
mogła zostać zachowana, w pokarmie musi zostać dostarczona odpowiednia
ilość węglowodanów i tłuszczów w celu zapewnienia energii niezbędnej
do syntezy białek. Do wytworzenia 1 grama białka potrzeba 24 kilokalorii.
Aby organizm mógł w pełni wykorzystać białko do celów budulcowych ilość
dostarczanych w pożywieniu pełnowartościowych białek powinna pokrywać
w okresie wzrostu 9 do 15% energii, a u ludzi dorosłych
6 do 8%. W niektórych stanach chorobowych wielkości te powinny być
większe. Do białek pełnowartościowych zalicza się białka pochodzenia
zwierzęcego - mięso zwierząt, drobiu, ryb, jaja, mleko i jego przetwory.
Jedynie tkanka łączna zawarta w mięsie i produkty z niej uzyskiwane,
(żelatyna, fibryna) zawierają mało tryptofanu. Do białek pełnowartościowych
zalicza się również białka roślinne zawarte w soi, nasionach roślin
strączkowych i orzechach. W mięsie zwierząt rzeźnych znajduje się od
15 do 23% białka, w rybach około 18%, w jajach 13%. W krajach
gdzie spożycie mięsa jest niewielkie, źródłem białka są nasiona roślin
strączkowych, orzechów i ziaren zbóż. Suszone nasiona roślin strączkowych
zawierają 20 do 15% białka. W produktach zbożowych jest kilka do
kilkunastu procent białka niepełnowartościowego i dlatego niezbędne
aminokwasy powinny być uzupełnione z innych pokarmów. Warzywa i owoce
zawierają bardzo małe ilości białka, średnio 1 do 2%.
Światowe
i polskie instytucje naukowe zajmujące się żywieniem starają się określać
normy żywieniowe, które stanowią podstawę opracowywania praktycznych diet.
Opracowane są trzy rodzaje norm - minimalne, określające najmniejszą ilość
składnika pokarmowego pozwalającą na utrzymanie równowagi przemian
metabolicznych, zalecane - pokrywające zapotrzebowanie 90 do 95% osób zdrowych
w danej grupie ludności i normy optymalne - pokrywające podaż
składników pokarmowych w takim zakresie aby zapewnić nie tylko zachowanie
równowagi metabolicznej lecz również rozwój, wzrost, odnowę i dobry stan
zdrowia organizmu.