b這nnik
 

 

 

 


Celuloza, b這nnik, (C6H10O5)n,

B這nnik to polisacharyd sk豉daj鉍y si z 豉鎍uch闚 zawieraj鉍ych do kilkunastu tysi璚y reszt D-glukozy, po章czonych wi頊aniem glikozydowym w po這瞠niach 1,4.

Celuloza nadaje sztywno i kszta速 rolinom, w niemal czystej postaci wyst瘼uje w bawe軟ie, w堯knach lnu, juty i konopi. W iloci ponad 50% stanowi mas drewna.

Ma kolor bia造, jest odporna chemicznie i mechanicznie. Rozpuszcza si w amoniakalnym roztworze miedzi ([Cu(NH3)4](OH)2), chlorowodorkach niekt鏎ych soli, st篹onym kwasie siarkowym.

Stosowana jest do produkcji tkanin, papieru, w堯kien sztucznych (acetyloceluloza, jedwab octanowy, jedwab wiskozowy, nitroceluloza), lakier闚, celuloidu, celofanu, materia堯w wybuchowych (bawe軟a strzelnicza).

B這nnik nale篡 do tak zwanych: w堯kien pokarmowych.

Jest to materia pochodzenia rolinnego, g堯wnie w璕lowodany: celuloza, hemicelulozy, pektyny wchodz鉍e w sk豉d cian kom鏎kowych kom鏎ek rolinnych, a tak瞠 niew璕lowodanowy sk豉dnik cian lignina. W堯kna pokarmowe nie s trawione przez enzymy uk豉du trawiennego kr璕owc闚, lecz mog ulega fermentacji w jelicie grubym, kt鏎a przebiega przy udziale odpowiedniej flory bakteryjnej. Produktami fermentacji s kr鏒ko豉鎍uchowe kwasy t逝szczowe (absorbowane i metabolizowane przez organizm) oraz gazy: wod鏎, dwutlenek w璕la i metan (absorbowane lub usuwane z organizmu).

W堯kna pokarmowe maj istotne znaczenie dla prawid這wej diety cz這wieka, a ich niedob鏎 lub nadmiar jest wi頊any z powstawaniem wielu chor鏏.

Dieta bogata w b這nnik zapobiega oty這ci i chorobom serca.
W czasopimie "Jounal of the American Association" zamieszczono raport z szecioletnich bada przeprowadzonych na 43 tysi鉍ach m篹czyzn.

Wynika這 z nich ,瞠 25 gram闚 w堯kna celulozowego z warzyw ,owoc闚 i artyku堯w zbo穎wych zmniejszy這 u badanych mo磧iwo chor鏏 serca o 36 procent. Ka盥e kolejne 10 gram闚 b這nnika dodane do diety , w formie np.. banana ,marchewki lub pieczonego ziemniaka ,obni篡這 ryzyko choroby serca o dalsze 19 procent. A w堯kno celulozowe pochodzenia zbo穎wego zmniejszy這 ryzyko nawet o 29 procent na ka盥e 10 gram闚.

W堯kna celulozowe nadaj kszta速 ,struktur i wytrzyma這 rolinom. Wyodr瑿niamy dwie grupy w堯kien: rozpuszczalne i nierozpuszczalne.

Rozpuszczalne ulegaj rozk豉dowi i podczas w璠r闚ki przez system trawienny i formuj 瞠l.
Wy豉puj one z organizmu substancje zawieraj鉍e du蕨 ilo cholesterolu oraz substancje rakotw鏎cze. Nie dopuszczaj do tworzenia si kamieni ka這wych .
W b這nnik obfituj p豉tki zbo穎we (owsiane) ,fasola ,owoce cytrusowe, jab趾a ziemniaki.
r鏚貫m nierozpuszczalnego b這nnika s natomiast ziarna zb騜 ( chleb razowy),sk鏎ki owoc闚 i warzyw.

B這nnik w璠ruj鉍 przez jelito cienkie ,powoduje zag瘰zczenie stolca. Dzi瘯i bakteriom trawiennym - nierozpuszczalny i rozpuszczalny rozk豉da si na kwasy t逝szczowe o kr鏒kim 豉鎍uchu w璕lowym, co dostarcza energii organizmowi i broni przed nowotworami.

Lekarze zalecaj ,abymy jedli przynajmniej 25 gram闚 b這nnika dziennie w postaci ciemnego pieczywa, owoc闚 ,jarzyn.

Przyk豉d dzia豉nia b這nnika z suplementu Herbalife

B這nnik aktywny Fiberbond w organizmie wi嘀e si z t逝szczem i jako ,瞠 jest nie przyswajalny przez organizm wydalony zostaje wraz z wi瘯szoci spo篡tego t逝szczu.

Dowiadczenie ,kt鏎e Pa雟two widzicie na zdj璚iach , polega這 na wsypaniu do wody z t逝szczem na powierzchni 2 tabletek rozdrobnionych b這nnika . B這nnik momentalnie zacz像 poch豉nia t逝szcz
i opada na dno .

W skutek chemizacji rolnictwa i przetw鏎stwa spo篡wczego ilo b這nnika w podstawowych produktach zbo穎wych ,owocach ,warzywach drastyczne spada..
Idealnym rozwi頊aniem jest suplementacja dietetyczna - np. spo篡wanie b這nnika w postaci
presling闚 (tabletek) .Trzy preslingi dziennie b這nnika Fiberbond zaspokoi nasze potrzeby na b這nnik.

Oczywicie dalej spo篡wanie du瞠j iloci owoc闚 i warzyw jest obowi頊kowe.
Jeli cierpimy na wrzody 穎章dka lub dwunastnicy musimy na pocz靖ku ograniczy ilo b這nnika i zast雷i go aloesem
., potem za tabletkami b這nnikowymi