Węglowodany,
Węglowodany
są najważniejszym źródłem energii pokarmowej. W zależności od
ekonomicznego statusu i kulturowych uwarunkowań pokrywają 40-80% dziennego
zapotrzebowania energetycznego człowieka.
Oprócz
dostarczania energii pełnią one szereg ważnych funkcji w organizmie
ludzkim:
1)
wpływają na poziom glukozy we krwi i wytwarzanie insuliny;
2)
regulują poziomem sytości i głodu;
3) są
substratami w procesach glikozylacji białek;
4)
uczestniczą w metabolizmie cholesterolu i trójglicerydów oraz
w dehydroksylacji kwasów żółciowych;
5) są
substratami do fermentacji bakteryjnej zachodzącej w jelicie grubym (jej
produkty to wodór, metan, dwutlenek węgla, kwasy tłuszczowe);
6)
stymulują rozwój flory bakteryjnej jelita grubego i wpływają na
funkcjonowanie komórek nabłonka jelita grubego;
7)
oddziałują na motorykę jelit, mają właściwości przeczyszczające.
W
przeciwieństwie do diety wysokotłuszczowej i wysokobiałkowej, wysoki
poziom węglowodanów w diecie, pod warunkiem że pochodzą one z różnych
źródeł, nie wpływa niekorzystnie na zdrowie człowieka. Dieta bogata
w węglowodany redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości, cukrzycy,
miażdżycy, raka jelita grubego i raka piersi.
W
optymalnej diecie człowieka 55% zapotrzebowania energetycznego powinno być
pokrywane z metabolizmu węglowodanów, występujących w diecie
w różnej postaci.
Głównym
źródłem węglowodanów są: produkty zbożowe, rośliny okopowe, trzcina cukrowa
i buraki cukrowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa, owoce, produkty
mleczne. Pokarmy węglowodanowe są więc głównie pochodzenia roślinnego,
zawierają często witaminy, minerały i związki antyoksydacyjne.
Największą
ilość węglowodanów zawierają:
cukier stołowy – 99,8%,
tapioka – 95%,
kasza pęczak – 83,6%,
płatki kukurydziane – 82,5%,
miód – 80,8%,
daktyle 72,9%,
ryż biały – 86,8%,
ryż brązowy – 77,4%,
kasza manna – 75,3%,
mąka pszenna – 73,5%,
kasza gryczana 72,9%,
makaron – 72,4%,
sucharki – 71,4%,
śliwki suszone – 69,4%,
pszenica – 69,1%,
płatki owsiane – 66,2%,
rodzynki sułtańskie 64,7%,
morele suszone – 64%,
fasola
pstra – 63%,
groszek zielony – 60,7%,
fasolka zielona – 58,7%,
fasola azuki – 58,4%,
bób – 51,8%.
Pokarmy
zawierające węglowodany można uszeregować ze względu na ich zdolność do
wpływania na poziom glukozy we krwi, zdolność ta jest określana mianem indeksu
glikemicznego. Pokarmy o niskim indeksie glikemicznym (np. nasiona roślin
strączkowych, kasza, słabo zmielone ziarna zbóż) zawierają wolniej trawione
i wchłaniane węglowodany, posiłek złożony z takich pokarmów nie
podnosi poziomu glukozy we krwi i nie stymuluje wydzielania insuliny.
Dieta oparta na pokarmach o niskich indeksach glikemicznych obniża ryzyko
powstania insulinoniezależnej cukrzycy, obniża poziom trójglicerydów osocza
u ludzi z hipertrójglicerydozą. Dodatkowo pokarmy te zawierają duże
ilości węglowodanów nie trawionych w przewodzie pokarmowym,
a podlegających fermentacji w jelicie grubym (włókna pokarmowe).