Dieta bogatoresztkowa,
Dieta bogatoresztkowa to
dieta zawierająca zwiększoną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym
człowieka polisacharydów roślinnych (błonnika, hemicelulozy, ligniny, pektyn, gum).
W diecie zdrowego człowieka powinno znajdować się 30-40 gramów tych związków
dziennie. Dieta bogatoresztkowa charakteryzuje się zwiększoną ilością tych
substancji (50-70 gramów dziennie). Stosuje się ją w profilaktyce zespołu
jelita drażliwego, powstawania uchyłków jelita grubego i raka jelita
grubego, zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy
i otyłości powodowanej przez przejadanie się pokarmami wysokokalorycznymi,
pozbawionymi składników resztkowych. Jedną z głównych przyczyn rozwoju
metabolicznych chorób cywilizacyjnych jest żywienie się pokarmami wysoko oczyszczonymi.
Natomiast polisacharydy roślinne dostarczane z pokarmem, stanowiąc masę
wypełniającą w przewodzie pokarmowym, zwiększają ilość wody w treści
jelitowej, wchłaniają kancerogeny powstające w jelicie grubym
z rozkładu kwasów żółciowych i przyspieszają ich wydalanie. Błonnik
zmniejsza stężenie cholesterolu, trójglicerydów i glukozy.
Do produktów i potraw
zalecanych w diecie bogatoresztkowej należą: mąka pszenna i żytnia
niskiego przemiału, pieczywo czerstwe – razowe, żytnie, mieszane,
z otrębami, chrupkie, kasze – gryczana, jaglana, jęczmienna, płatki
owsiane, potrawy z kasz nie przecierane, mleko, jogurt, kefir
o niskiej zawartości tłuszczu, twaróg i białe sery z chudego
mleka, białka jaj, żółtka do 2 sztuk tygodniowo, chude mięsa, gotowane,
duszone lub smażone bez tłuszczu, chuda szynka i polędwica, chudy drób,
gotowany, duszony lub smażony bez tłuszczu, chude ryby – karmazyn, dorsz,
sandacz, szczupak, leszcz, lin, świeże masło w ograniczonych ilościach,
śmietana o niskiej zawartości tłuszczu w niewielkich ilościach, olej
słonecznikowy, sojowy, arachidowy, oliwa z oliwek w ograniczonych
ilościach, ziemniaki gotowane, warzywa i owoce bez ograniczeń, surówki,
soki, warzywa gotowane lub duszone bez tłuszczu, cukier i słodycze
w bardzo ograniczonych ilościach, dżemy niskosłodzone, przyprawy łagodne,
ostre przyprawy w niewielkich ilościach, słaba herbata i kawa
zbożowa, napary ziołowe, zupy na wywarach z jarzyn, zagęszczone mąką
i mlekiem, zupy owocowe, jarzynowe, mleczne, z kaszami lub
ziemniakami, sosy na wywarach z jarzyn, na odtłuszczonych wywarach
z mięsa i drobiu, zagęszczone mąką.
W diecie bogatoresztkowej
zabronione są produkty i potrawy: mąka kukurydziana, ziemniaczana
i pszenna wysokiego przemiału, pieczywo z białej maki, pieczywo
cukiernicze, ryż, kasza manna, kukurydziana, tłuste mleko, napoje mleczne
i sery tłuste, masło solone lub świeże w większych ilościach, tłusta
śmietana, tłuszcze zwierzęce, masło kokosowe, tłuste mięsa i wędliny,
wyroby wędliniarskie, pasztety, dziczyzna, podroby, gęsi, kaczki, dzikie
ptactwo, tłuste ryby, ziemniaki odsmażane, frytki, placki ziemniaczane, kakao,
czekolada, kawa, mocna herbata, napoje alkoholowe, zupy na tłustych wywarach
z kości lub mięsa, wszystkie potrawy z mięsa, drobiu i ryb smażone,
duszone lub pieczone na tłuszczu, bigos, golonka, paszteciki, naleśniki, pyzy,
ciasta francuskie, makarony i kluski z białej mąki, słodycze
zawierające alkohol, tłuszcze, dżemy i konfitury wysokosłodzone, czekolada
i wyroby czekoladowe, torty, ciasta, kremy, lody, bita śmietana.