Pektyny
 

 

 


Pektyny, polisacharydy,

Pektyny, polisacharydy, głównie zmetylowane pochodne kwasów poligalakturonowych lub ich sole. Występują w różnych owocach i jarzynach. Dobrze rozpuszczalne w wodzie, nierozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych.

W obecności cukru i kwasów (pH=3,2-3,5) tworzą żele. Znajdują zastosowanie w lecznictwie i w przemyśle spożywczym (galaretki, dżemy, marmolady).

 

Dieta pektynowa
 

 

 

 


Dieta pektynowa,

Dieta pektynowa to dieta lecznicza stosowana w biegunkach niemowlęcych. Ma właściwości adsorpcyjne (wchłanianie wody, gazów, jadów bakteryjnych w świetle jelit) dzięki zawartości pektyn. Uspokaja nadmierną perystaltykę, bogata w sole mineralne, zwłaszcza w potas.

Najczęściej stosowana dieta marchwiowa i jabłkowa.