Enzym
Enzym, inaczej ferment - to
białko biokatalizator przeprowadzający reakcje chemiczne w organizmach
żywych (przemiana materii). Każdy enzym katalizuje ściśle określoną reakcję
chemiczną, dotyczącą określonego substratu i określonych warunków (temperatury
i pH).
Enzymy ze względu na budowę
chemiczną należą do białek prostych lub złożonych. Enzymy będące białkami
złożonymi są zbudowane z grupy czynnej (tzw. prostetycznej) zwanej
koenzymem i białka prostego, zwanego apoenzymem, które łącznie tworzą holoenzym.
Składnik białkowy nie zawsze ma znaną budowę, ale koenzymy najczęściej są
zbudowane z nukleotydów pirydynowych i flawinowych (flawoproteiny),
witamin lub grup hemowych.
Enzymy katalizują reakcje
termodynamicznie możliwe, poprzez zmniejszenie energii aktywacji substratu
i przez to przyspieszenie osiągnięcia równowagi chemicznej reakcji.
Podczas reakcji katalitycznej substrat lokalizuje się w miejscu aktywnym
enzymu, które ma strukturę przestrzenną odpowiadającą kształtowi substratu
(stąd też m.in. bierze się swoistość działania enzymów). Enzymy nie
"zużywają się" w reakcjach chemicznych.
Pomiar szybkości reakcji, która
jest miarą aktywności enzymatycznej, dokonuje się na podstawie ilości
przekształconego substratu lub ilości wytworzonego produktu. Międzynarodową
jednostką enzymu jest U, która oznacza taką ilość enzymu, która katalizuje
przekształcenie 1 mikromola substratu w ciągu 1 min w temp.
30 °C, przy optymalnym pH i nasyceniu enzymu substratem.
Wszystkie nazwy systematyczne
i większość potocznych nazw enzymów mają końcówkę -aza. Wyróżniamy
6 grup enzymów utworzonych na podstawie rodzaju katalizowanej reakcji
chemicznej.
Tabela 1: PODZIAŁ ENZYMÓW
Enzymy są wykorzystywane
w przemyśle do procesów fermentacji, w diagnostyce lekarskiej oznacza
się poziom enzymów w tkankach i płynach fizjologicznych (enzymy
diagnostycznie ważne), w lecznictwie enzymy są stosowane jako leki (np.: pepsyna, streptokinaza). Brak lub niedobór pewnych enzymów
jest powodem określonych schorzeń np.: albinizm, fenyloketonuria, galaktozemia,
methemoglobinemia (methemoglobina), zespół upośledzonego trawienia
i wchłaniania.