Witaminy,
Witaminy są to substancje organiczne katalizujące
rozmaite przemiany metaboliczne w żywych organizmach, zbliżone
w swych właściwościach do enzymów i do hormonów. Pochodzą głównie
z pożywienia, niektóre tworzone są w samym ustroju przez bakterie
przebywające w przewodzie pokarmowym.
Witaminy dzielą się na dwie
grupy w zależności od rozpuszczalności w wodzie (witaminy
z grupy B, witamina C) lub w tłuszczach (witaminy A, D, E, K, F).
Brak lub niedostatek witamin
w ustroju powoduje powstanie stanów chorobowych, zwanych awitaminozami
albo hipowitaminozami. Nazwy witamina użył po raz pierwszy polski biochemik K.
Funk (1912) na oznaczenie substancji wyodrębnionej z łusek ryżowych
(witamina B1).
Witaminizacja,
Pojęcie witaminizacja oznacza - sztuczne
wzbogacanie produktów spożywczych w witaminy przez dodanie naturalnych lub
syntetycznych preparatów witamin, np.: witaminy C i witaminy D do mleka, witaminy
A i witaminy D do margaryny.