Wolne rodniki, rodniki,
Wolne rodniki są to rodzaje chemiczne zawierające
co najmniej jeden niesparowany elektron. Wykazują właściwości paramagnetyczne
oraz (na ogół) bardzo dużą aktywność chemiczną. Wolne rodniki mogą być obojętne
elektrycznie, posiadać ładunek ujemny (anionorodniki, np. anionorodnik
ponadtlenkowy O2-.), lub dodatni (kationorodniki, np.
kationorodnik benzenu C6H6.+).
Reakcje chemiczne
z udziałem wolnych rodników noszą nazwę reakcji wolnorodnikowych (np.
kraking, chlorowanie, reakcje fotochemiczne). Są to reakcje łańcuchowe, które
ulegają przerwaniu wskutek rekombinacji, dysproporcjonowania i rozpadu
wolnych rodników.
Obecność wolnych rodników
stwierdzono m.in. w płomieniu, podczas naświetlania próbek nadfioletem lub
promieniowaniem jonizującym albo działania ultradźwiękami. Wolne rodniki można
również otrzymać przez bezpośrednią syntezę.
W organizmach żywych wolne
rodniki spełniają rolę reaktywnych rodzajów chemicznych tlenowych. Poziom
wolnych rodników w tkankach biologicznych wyznacza się najczęściej metodą
"pułapkowania spinu elektronowego", stanowiącą rozszerzenie
możliwości analitycznych spektrometrii elektronowego rezonansu
paramagnetycznego.
Tzw. pułapki spinowe
(najczęściej nitrony lub związki nitrozowe) tworzą z wolnymi rodnikami
bardziej trwałe addukty, mające charakterystyczne widmo. W chemii
organicznej pojęcie rodniki odnosi się także do produktów homolitycznego
rozerwania wiązania kowalencyjnego.
Wolne rodniki – działanie w organizmie,
Wolne rodniki to atomy lub
cząsteczki posiadające na zewnętrznej orbicie pojedynczy elektron. Dążąc do
przyłączenia lub oddania elektronu wykazują dużą aktywność chemiczną utleniając
każdy związek z którym mają kontakt. Obiektem ataków wolnych rodników
w organizmie człowieka są głównie związki posiadające w cząsteczkach
wiązania podwójne jak: białka, DNA lub nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące
w skład błon komórkowych, lipidy (cholesterol) znajdujący się w mózgu,
tkance nerwowej i w krwi.
Podczas utleniania lipidów
powstają wolne rodniki lipidowe (nadtlenki lipidowe) wyzwalające niszczącą
reakcją łańcuchową. Wolne rodniki powstają w organizmie w wyniku
reakcji metabolicznych a zwłaszcza w procesie spalania tłuszczów
nasyconych. Mogą również pochodzić z zewnątrz ze skażonego powietrza, dymu
z papierosów, występują w zjonizowanym powietrzu, wysoko
przetworzonej lub zepsutej żywności, lekach itp. Wolne rodniki tworzą się
w wielu produktach spożywczych zawierających tłuszcze jak: wyroby
cukiernicze o długich terminach przydatności do spożycia, produkty mięsne
i roślinne. Dotyczy to szczególnie tłuszczów zawierających
wielonienasycone kwasy tłuszczowe typu omega 6, które bardzo łatwo ulegają
utlenieniu. Najwięcej tych kwasów zawiera olej kukurydziany
i słonecznikowy a najmniej oliwa z oliwek i olej lniany.
W produktach smażonych lub długo przechowywanych, tłuszcze ulegają
szybkiemu utlenieniu i pokarmy te zawierają bardzo dużo wolnych rodników.
Spożycie takich pokarmów jak chipsy, frytki, krakersy, ciastka, ciasto do
pizzy, sosy sałatkowe itp. jest w Polsce powszechne, zwłaszcza wśród
młodzieży i staje się niebezpiecznym dla zdrowia przyzwyczajeniem
żywieniowym.
W każdej komórce ciała
w reakcjach chemicznych uczestniczą cząsteczki tlenu z których pewna
część nie ulega pełnej redukcji. Wytwarzają się wtedy wolne rodniki tlenu,
z których największą reaktywność posiada rodnik hydroksylowy – OH°.
Powstaje on w wyniku reakcji nadtlenku wodoru (H2O2)
z jonami miedzi lub żelaza. W wyniku uszkodzenia błony komórkowej
komórka nie jest wstanie pełnić swych właściwych funkcji metabolicznych,
uszkodzenia kodu genetycznego prowadzą do powstawania nowotworów, zaburzeń
czynnościowych układu krążenia, mózgu i innych narządów. Utleniając cholesterol
LDL powodują zmiany miażdżycowe w naczyniach krwionośnych nawet
u osób młodych żyjących w warunkach skażonego środowiska
i odżywiających się niewłaściwie. Uważa się że jest to główna przyczyna
procesu starzenia się organizmu.
Wolne rodniki spełniają również
ważne funkcje korzystne. Są używane przez ciała odpornościowe do niszczenia
bakterii chorobotwórczych i utleniają substancje toksyczne. Makrofagi -
komórki żerne układu odpornościowego - wytwarzają wolne rodniki
i z ich pomocą niszczą niepożądane mikroorganizmy. Nasze organizmy
wykształciły funkcje obronne przeciwko wolnym rodnikom. W komórkach
wytwarzany jest glutation, który chroni je przed ich niszczącym działaniem wolnych
rodników. Z wiekiem ilość glutationu jaką organizm może wytwarzać ulega
zmniejszeniu i organizm staje się coraz bardziej bezbronny. Dlatego ważne
jest spożywanie pokarmów zawierających, przeciwutleniacze czyli antyoksydanty
pokarmowe.